Iveta Randáková | 29.04.2013 | Den Země

Mezinárodní "Den Země" jsme oslavili i my- již tradičně projektovým dnem. Pro všechny ročníky 1. i 2. stupně naší školy byl připraven program ve spolupráci s Ekocentrem.

Naši malí prvňáčci se hravou formou dozvěděli o životě denních i nočních motýlů, zjistili, jak je to s jejich složitým vývinem. Druháci si užívali včeliček a všeho, co k nim patří – ochutnali med, vyrobili svíčku z včelího vosku. Na třeťáky čekali domácí mazlíčci (včetně hada!). Čtvrtá a pátá třída si v trochu sportovně postaveném programu prožila život žížal. Děti poté samy přiložily ruku k dílu – uklidily v okolí školy, vytvářely výrobky z odpadového materiálu. Šesťáci si ze zašifrované zprávy zjistili vznik a význam mezinárodního Dne Země, pak se vydali s lupou do přírody a v programu „Lesní drobotina“ objevovali tajemství hmyzích společenstev. Program sedmáků byl nejprve věnován Červené knize ohrožených druhů, poté (také v přírodě) poslouchali a dalekohledy pozorovali ptáky, o kterých se učili v hodinách přírodopisu. Osmáci hned ráno vyrazili do libereckého IQ parku, aby na vlastní kůži sledovali „Smysly lidského těla“ a další zajímavosti ohledně člověka, což je opět náplň jejich látky v přírodopisu. Devátý ročník si celý den užíval čajů, a to doslova. S využitím počítačů nejprve žáci zpracovali prezentace o historii pěstování a pití čaje, pak už se jen těšili na příjemnou atmosféru Čajovny v Podzimní ulici. Tam ochutnali několik druhů čaje, dozvěděli se o zajímavostech a práci se sběrem a zpracováním čajových lístků.

Chci moc poděkovat lektorům z Ekocentra, všem pedagogům, kteří pomohli s úspěšnou realizací náročného programu a samozřejmě zúčastněným žákům, kterým se snad program líbil a byl pro ně přínosem.