Lidé na celé planetě každý rok v prosinci posílají miliony ručně psaných dopisů s výzvami k osvobození konkrétních lidí, kteří se stali obětmi bezpráví. V jeden čas a v počtu, který vlády a úřady příslušných zemí nemohou ignorovat. Každoročně se akce pořádá kolem 10. prosince, tedy v Den lidských práv. Letos jsme se přidali i my. Spolu s devátým ročníkem jsme sepsali více než 30 dopisů. Ty jsou určeny nejen jednotlivým vládám, ale jsou mezi nimi i velice osobní a dojemné dopisy plné podpory a soucítění psané přímo vězněným.

Někdy dokáže obyčejný dopis změnit lidský život. Je to největší lidskoprávní akci na světě, která opravdu pomáhá lidem, kteří jsou nespravedlivě pronásledováni a vězněni. V některých zemích se totiž svobodný názor nebo kritika mocných trestá. Právníci, reportéři, ale i účastníci demonstrací nebo obránci lidských práv jsou nespravedlivě vězněni a perzekvováni po celém světě. 

I vy se můžete přidat. Vše je pod záštitou Amnesty international. Informace naleznete zde: https://maraton.amnesty.cz/co-je-maraton#

Krásný advent všem. A až budete zapalovat svíčky, zapalte také jednu za ty, kteří nemohou být se svými blízkými.